Ćuprija

Ćuprija je se nalazi na Panevropskom koridoru 10, 146 kilometara udaljena od Beograda, a 90 od Niša. Grad leži na dve reke, Velikoj Moravi i Ravanici, a sama opština povezuje Šumadiju sa Homoljskim, odnosno Resavskim krajem.

Položaj Ćuprije određivao joj je strateško mesto kroz celu istoriju, a istorija ovog grada je sve samo ne siromašna; zbog toga Ćupriju istoričari i opisuju kao "najveći mali grad u Srbiji".

Danas arheolozi imaju neoborive dokaze da je u okolini Ćuprije još u 4. milenijumu bilo organizovanih ljudskih zajednica (vinčanska kultura). Na mestu gde se i danas nalazi grad, svoje naseobine gradili su Rimljani (Horeum Margi), pa Sloveni (Ravno, Rabno, Ravanele i/ili Rabnele), dok je u vreme Turaka naselje dobilo naziv Ćuprija - što na turskom znači most - koji nosi i dan-danas.

Via militaris je, dakle, nastavio da crta sudbinu Ćuprije i posle Rimljana. Taj put, naravno, više nema dominantno vojnu ulogu. Danas je to glavna putna veza između Evrope i Turske - u bliskoj budućnosti i trasa „novog puta svile“ – koja predstavlja temelj privrednog razvoja gradova kroz koje prolazi. Između ostalih, i Ćuprije.

Upravo je jačanje privrede primarni zadatak savremenog Ćupričanina. Opštinska privreda pokazuje znake kontinuiranog rasta, pa je, prema zvaničnim podacima, Ćuprija u 2017. godini bila srpski rekorder po spoljnotrgovinskom suficitu.

Kako su još dvojica nemačkih filozofa iz 19. veka primetili, nadgradnja prati ekonomsku bazu, te su sa uspesima na privrednom planu, usledili i krunski pomaci u kulturi i sportu Ćuprije.

Tako danas imamo utemeljene manifestacije poput „Matićevih dana“, česte veze sa najpoznatijim srpskim živim piscem Dragoslavom Mihailovićem, ali i sve frekventnije kulturne i sportske događaje. U Ćupriji se trenutno gradi Atletski centar Srbije, pa će grad na Moravi, kao riznica atletskih šampiona, uskoro da dobije sportski hram koji su priželjkivali i Aleksandar Petrović, i Vera Nikolić, i Snežana Pajkić, i Dragan Zdravković...

Posebno mesto u ćuprijskoj kulturi već punih 45 godina zauzima jedna institucija unikatna mnogo dalje od granica Srbije: Škola za muzičke talente. Ova škola, kroz intenzivan desetogodišnji program, obrazuje muzički nadarenu decu, a po sličnom konceptu rade samo još dve pedagoške ustanove na svetu: Centralna muzička škola u Moskvi i Škola „Jehudi Menjuhin“ u Londonu

Danas, u duhu svog imena, Ćuprija isključivo gradi mostove. Mostove prijateljstva sa nekima, mostove saradnje sa svakim. Mostove preko kojih se prelazi u dobroj veri. Takav jedan most svakako je i Ravanelius, ne bez razloga nazvan festivalom muzičke izuzetnosti.