Irena Popović - kompozitor

Irena Popović(1974), kompozitor završila Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek kompozicija a zatim nastavila svoje usavršavanje na magistarskim studijama u Salzburgu na Univerzitetu Mozarteum na katedri za kompoziciju i orkestraciju.

U okviru svog opusa značajno mesto zauzima primenjena muzika koju komponuje za pozorišta širom Evrope a sarađuje sa najznačajnijim rediteljiskim imenima regiona(O.Frljic, A.Urban, K.Mladenovic, S.Trisic, T.Rigonat.S.Unkovski)

Njena muzika je nagrađivana širom zemlje i sveta:
dve Sterijine nagrade, dve nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, dve nagrade na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, nagrada za najbolju muziku na Susretima pozorišta/kazališta u BIH/Brčko distriht, specijalna nagrada za muziku na pozorišnom festivalu Dani komedije u Jagodini, specijalna nagrada za muziku na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, dve nagrade za najbolju pozorišnu muziku na Pozorišnim/kazališnim igrama u BIH/Jajce, nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festival BH drame u Zenici, nagrada za najbolju muziku u Šabcu na pozorišnom festivalu Pozorišno proleće, nagrada za najbolju muziku na filmskom festivalu u Antalliji, specijalna nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festivalu Teatar fest u Banja Luci..

Kompozicije autorke se izvode na različitim festivalima širom sveta, a njena dela su na repertoaru mnogih solista i kamernih ansambala. Aktivna je i kao predavač i izvođač u okviru različitih umetničkih radionica improvizovane muzike.

Osnivač je umetičke grupe Prerađivačka industrija muzičkog materijala i vokalno umetničko društvo žena u ekspanziji Oh,meine liebe Constanze koje deluje na različitim prostorima i objedinjuje različite vidove umetničkog izražavanja. (Živi u Beogradu, a sanja more.....)