Lazar Miletić - violista

Lazar Miletić je rođen 1990 u Kragujevcu. Osnovno muzičko obrazovanje stiče u Kragujevcu u klasi profesora violine Dragana Jovanovića. Dalje školovanje nastavlja na odseku viola u klasi prof. Suzane Cvetković. 2009-te godine upisuje Fakultet Muzičke Umetnosti u Beogradu kao najbolje rangirani student gudačke katedre u klasi prof. Pante Veličkovića. Usavršavanje nastavlja u Berlinu i master studijama za soliste u Oslu u klasi jednog od najistaknutijeg violista današnjice, Larša Anderša Tomtera, a usavršavao se sa brojnim savremenim umetnicima.

Tokom svoje karijere nastupao je u prestižnim salama Evrope i šire. Lazar je koncertni podijum delio sa mnogim istaknutim umetnicima kao što su Lang Lang, Kristijan Lindberg, Izabel fon Keulen, Larš Anderš Tomter, Bendžamin Šmit, Gjora Šmit, Dorota Siuda, Gavrijel Lipkind,Roman Simović. Nastupao je kao solista sa orkestrima: Helgeland Sinfonijeta (Norveška), Musica Vitae (Švedska), MiN ansambl (Norveška), Vefsn duvački orkestar (Norveška), simfonijski orkestar Narvika (Norveška), gudački orkestar Dušan Skovran (Srbija) , omladinski orkestar u Berlinu i drugi. Snimao je za diskografsku kuću BIS sa kamernim orkestestrom „Musika Vitae“ kao i dva CD-a za MiN ansambl od kojih je jedan izdat u Engleskoj za prestižnu diskografsku kuću Signum klasik.

Lazar Miletić je održao master klasove na FMU u Beogradu, akademijama u Nišu i Kragujevcu, Oslu i master klasove širom Portugala i Slovenije. Gostujući je profesor viole na akademiji u Portu (Portugal). Osnivač je i umetnički direktor međunarodnih takmičenja ,,MiN International competition’’ (Norveška) i ,,Art of strings by Lazar Miletić’’ (Kragujevac).

Kao solista i kamerni muzičar nastupa širom sveta i odsvira u proseku oko 100 koncerata godišnje.