Marko Miletić - violončelista

Rođen 1984. godine u Kraljevu. Osnovne i master sudije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Imrea Kalmana, gde počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent violončela. Trenutno je na doktorskim studijama pod mentorstvom profesora Ištvana Varge na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Jens Peter Majnc, Volfgang Emanuel Šmit, Aleksandar Kobrin (Rusija, SAD), Mark Kope, Mark Kosover, Mineo Hajaši, Sergio Svarc (SAD), Fine Arts Quartet. 2011. Dobija najvišu stipendiju za program „Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) u klasi prof. Vendi Varner.

Nastupao je kao solista sa orkestrima Gudači Svetog Đorđa, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Akademije umetnosti, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Kamerata Akademika i sa renomiranim solistima. Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje kao i u inostranstvu i na brojnim festivalima. Član je mnogih kamernih sastava sa kojima ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar “KAMERATA AKADEMIKA Novi Sad”, u kome je solo violončelista i umetnički rukodilac. 2016. godine je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021 kao i Filharmoniju mladih. Godine 2017. osniva Festival NEO. Od 2013. član je klavirskog tria Valmaro sa violinistom Robertom Lakatošem i pijanistkinjom Valentinom Nenaševom.

Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i CD izdanja kamerne i simfonijske muzike.