Milena Simović - violistkinja

Rođena u Beogradu. Diplomirala je violinu na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Maje Jokanović, master studije iz violine je završila u Londonu na Guildhal School of Music and Drama kod Kristofa Smitane, a studije na violi je nastavila kod čuvenog Lorenca Pauera na Univerzitetu Umetnosti u Cirihu.

Milena je ostvarila veliki broj koncerata širom Evrope, Severne i Južne Amerike. Milena uživa svestranu karijeru soliste, kamernog i orkestarskog muzičara, kao i titulu mentora na festivalu u Italiji, IMC Sardinia. Veteran je prestižnog masterklasa za violiniste u Izraelu, Keshet Eilon, gde je učila od muzičara kao što su Ida Hendl, Haim Taub i Shlomo Minc.

Kao solista i strastveni kamerni muzičar Milena je nastupala u čuvenim salama širom sveta. U sezoni 2018/2019 Milena je ostvarila debi sa Orkestrom Radio Televizije Srbije, kada je izvela Berliozovog Harolda u Italiji pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Kao kamerni muzičar sarađivala je sa Ivri Gitlisom, Vadimom Repinom, Julijanom Rahlinom, Itamarom Golanom, Romanom Simovićem, Gordanom Nikolićem, Konstantin Lifshitz, Aljonom Baevom i Vadimom Holodenkom.

Redovno nastupa kao član čuvenog kamernog orkestra Academy of St Martin in the Fields, kao i sa Londonskim Simfonijskim Orkestrom, a 2017. godine je bila pozvana na poziciju solo violiste City of Birmingham Symony Orchestra. Sarađivala je sa brojnim dirigentima. Milena je bila ,,recording artist” Najdžela Kenedija između 2015. i 2017. godine, sa kojim je snimila 3 CDa.

Milena trenutno svira na Paolo Antonio Testore violi iz 1740.