Концерт дувачког квинтета Београдске филхармоније

Дувачки квинтет Београдске филхармоније основали су 2006. године флаутисткиња Марина Ненадовић, обоиста Бојан Пешић, кларинетиста Вељко Келнковски, фаготиста Ненад јанковић и хорниста Ненад Васић.

Окупљени као квинтет, ови истакнути музичари и солисти оркестра Београдске филхармоније наступили су на свим водећим музичким манифестацијама у земљи као што су: БЕМУС, Фестивал савремене музике у Београду, НОМУС, Трибина композитора у Београду, Фестивал "Мермер и звуци" у Аранђеловцу, НИМУС, "Мокрањчеви дани" у Неготину, Фестивал камерне музике у Панчеву итд. Квинтет је наступио и у Словенији, где је сарађивао са дувачким квинтетом Словеначке филхармоније.

Такође је учествовао на прослави Међународног дана музике у Паризу, изводећи композиције српских и француских композитора. У сарадњи са Француским културним центром, квинтет је заједно са са француским глумцем/наратором извео музичку бајку "Пећа и вук" Сергеја Прокофјева. Дувачком квинтету Београдске филхармоније комозиције су посветили композитори Дејан Деспић, Иво Петрић и Зоран Христић.

Чланови Београдског дувачког квинтета предано се баве педагошким радом и музичком едукацијом деце у Србији. Организовали су семинар камерне музике за ученике дувачких одсека београдских музичких школа, као и бројне семинаре за ученике музичких школа широм Србије.

Сваког лета чланови квинтета наступају и са младим музичарима, са којима раде у оквиру летње музичке радионице за дувачке инструменте у Тивту. На репертоару Београдског дувачког квинтета налази се велики број класика писаних за овај састав, као и дувачки квинтети савремених српских композитора.duvacki-kvintet

Дувачки квинтет Београдске филхармоније