ПАНТА ВЕЛИЧКОВИЋ

Панта Величковић је дипломирао и магистрирао виолу на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Петра Ивановића. На Високој школи за музику у Келну похађао је специјалистичке студије као студент Рајнера Мога.

Од 2005. године Пантал Величковић је запослен на Факултету музичке уметности у Београду.

Уметничка делатност Панте Величковића разноврсна је и богата. Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром РТС-а, Црногорским симфонијским оркестром, симфонијским оркестрима "Станислав Бинички" и "Наис", као и са камерним ансамблима "Гудачи Светог Ђорђа", "Душан Сковран" и "Pro Classica". Такође је сарађивао са Ансамблом за нову музику, ансамблима "Камерата Сербика" и Балканска камерна академија, као и са бројним иностраним ансамблима, какви су Рајнска филхармонија у Кобленцу и Келнски камерни ансамбл.

Још једно од интересовања Панте Величковића јесте градња гудачких инструмената, у којој има преко 25 година искуства. Квалитет израде његових инструмената препознали су многобројни уметници широм наше земље, Европе и Северне Америке. На позив Универзитета у Оснабруку и Факултет музичке уметности у Београду, одржао је предавања на тему "Историјат и принципи изградње гудачких инструмената", промовишући ову племениту вештину чија је вишевековна традиција препозната као врхунац људског стваралаштва и креативности.Панта Величковић