РАЛИЦА СВИЛЕНОВА ПЕТКОВА - ВИОЛИНИСТКИЊА

Виолинисткиња Ралица Петкова је 2011. године дипломирала виолину на Државној музичкој академији "проф. Панчо Владигеров" у Софији, у класи проф. Верке Стефанове. На истој институцији наредне године стиче мастер диплому као студент Галине Коичеве, концертмајстора Бугарског националног радио оркестра.

Годину дана касније, специјализирала је виолину у класи проф. Марија Хосена на Новом бугарском универзитету у Софији. Петкова је похађала мајсторске курсеве виолине бројних еминентних музичких педагога у Бугарској и иностранству.

Ралица Петкова често наступа као солиста Симфонијете Софија и Видинског државног симфонијског оркестра, а наступала је солистички и са Симфонијским оркестрима Враце и Плевена, камерним оркестром Орфеј, оркестром Амадеус из Софије.

Од 2008. године запослена је као прва виолина и заменик концертмајстора Симфонијете Софија. Петкова је свирала у познатим концертним здањима као што су сала Берлинске филхармоније, Златна сала бечког Музикферајна, Тонхале у Цириху, Палата каталонске музике у Барселони, Викторија хол у Женеви, и многе друге широм света.

Објавила је ЦД са виолинским сонатама Сезара Франка и Јоханес Брамса. На позив проф. Марија Хосена, Ралица Петкова је 2019. године била асистент на мајсторском курусу виолине при Летњој музичкој академији Орфеј у Бечу.svilen-simeonov

Ралица Свиленова Петкова, ауторска права фотографије: Данчо-Рушев Јино