СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ - ВИОЛИНИСТА

Награђиван у Србији као "Уметник века", "Најхуманија особа" и "Бренд личност године", Стефан Миленковић је јединствен уметник изузетно продуктивне и дуготрајне сценске присутности, професионализма и креативности.

Његова музичка филозофија, као и начин живота, представња дефиницију еклектичног, истраживачког, општељудског музичког наслеђа и искуства како би директно дошао у везу са публиком и приредио забавне, привлачне и енергичне наступе.

Стефан је своју каријеру започео веома рано. Са 10 година, је свирао на Божићном концерту у Вашингтону (САД), за тадашњег америчког председника Роналда Регана. Следеће године свирао је за Михаила Горбачова у Београду. Са 14 година, свирао је за Папу Јована Павла II, а са 16 година је свирао свој хиљадити концерт, у Монтереју, у Мексику.


Стефан Миленковић

До 17. године је био победник или финалиста на престижним виолиниским такмичењима у Индијанаполису (САД), такмичењу "Краљица Елизабета" (Белгија), виолинистичком такмичењу у Хановеру (Немачка), такмичењу "Тибор Варга" (Швајцарска), такмичењима "Рудолфо Липицер" и "Паганини" у Италији, такмичењу "Лудвиг Шпор" (Немачка), као и такмичењу "Јехуди Мењухин" (Енглеска).

Школовао се на Факултету музичке уметности у Београду и на славном Џулијарду, у Њујорку.

Стефан је дубоко привржен међународним хуманитарним акцијама: 2002. године примио је "Lifting up the World With Oneness Heart", награду за хуманитарне активности. Учествовао је на бројним гала концертима под окриљем Унеска у Паризу, са уметницима као што су Пласидо Доминго, Лорен Мазел, Алексис Вајзенберг и Јехуди Мењухиџ. Током рата у раним деведесетим годинама, био је први Дечји амбасадор на Балкану.

Дубоко је посвећен педагошком раду. У сарадњи са Јицаком Перлманом предавао је на чувеној музичкој академији Џулијард у Њујорку и Перлман Музичком Програму, пре него што је прихватио позицију редовног професора виолине на Универзитету Илиној у Урбана-Шампању. Од 2012. године, Стефан Миленковић је гостујући професор Факултета музичке уметности у Београду. Почетком 2021. године постао је уметнички директор новоотворене Градске концертне дворане у Новом Саду.

Стефан свира на виолини Ђованија Батисте Гвадањинија, израђене 1783. године.Стефан Миленковић