СВИЛЕН СИМЕОНОВ - ДИРИГЕНТ

Маестро Свилен Симеонов је један од најистакнутијих бугарских диригената, међународног угледа, од стране музичке критике хваљен због своје сценичности, снаге музичког израза и наклоности према публици. Рођен је у Бугарској, где је и студирао кларинет и дириговање. На Државној музичкој академији "проф. Панчо Владигеров" у Софији дипломирао је кларинет у класи професора Саве Димитрова. Дириговање је дипломирао на Академији за музичку, плесну и ликовну уметност у Пловдиву и специјализирао у Бечу код професора Салвадора Мас Кондеа.

Симеонов је и посвећени музички педагог. Подучавао је дириговање у Бугарској, Јужној Кореји, Грчкој, Вијетнаму, Италији и САД. Често је предавач на мајсторским курсевима на фестивалима широм света. Маестро Симеонов је добитник бројних признања за уметнички рад, међу којима се истичу награда Музички уметник године (1999) коју додељује Бугарски национални радио, затим награде Кристална лира (2001) и Златна лира (2007), које му је доделио Савез бугарских музичара и плесача.

Свилен Симеонов је сарађивао са многим познатим солистима, оркестрима и наступао у многим престижним салама широм Европе, Азије и Америке. Од 1994. године, маестро Симеонов је музички директор и шеф-диригент оркестра "Амадеус" из Софије, а 2001. године постаје главни диригент Видинског државног симфонијског оркестра. Такође је гостујући диригент Штраусовог фестивалског оркестра, Бечког оперетског подијума и оперске трупе Европски лирски театар.

Са његовим ангажовањем на месту шефа-диригента Симфонијете Софија, овај ансамбл постао је је један од најтраженијих бугарских оркестара.