УДРУЖЕЊЕ УМЕТНИКА "ВИСОКО ЦЕ"

Удружење уметника "Високо Ц" основано је 2015. године у Новом Саду, са главним циљем да развија свест о нашој и иностраној музичкој култури, нарочито код деце и младих. Верни певаној музичкој речи, "Високо Це" на едукативан и забаван начин упознаје публику са необичним програмом, какав је опера за децу. Удружење "Високо Це" ради и на другим вокално-инструменталним сценским пројектима какви су опере, комади са певањем и мјузикли, затим организује концерте, књижевне и ликовне свечаности уз музичку пратњу, као и летње курсеве, кампове и школице глуме и певања.

Тенор Бранислав Цвијић, оснивач овог удружења, и сопран Марија Цвијић, његов стални члан, овако виде своју уметничку мисију:

"Извођење опера за децу представља једну неопходност у васпитању деце. Изградња музичког укуса је врло важна и дефинише касније афинитете према музици. Могућност учествовања деце у дечјим операма доприноси развоју креативности и јачању личности. Дечје опере би требале да буду део сталног репертоара сваког позоришта."

Публика Раванелиуса за 2021. годину посебно се радује опери за децу "Снежана". Ово дело написао је Петар Крстић (1877-1957), истакнути српски композитор и диригент. Настала 1912. године, "Снежана" је прва опера за децу настала на нашим просторима.

Омиљени симбол лепоте и доброте, Снежана је описана и представљена у тридесет минута прелепе музике. Широке фразе вокалних деоница, ансамбли, као и дочаравање драме у делу, чине да ова опера подсећа на дела великих италијанских композитора какви су Верди и Пучини.

Намењена је деци узраста 2-11 година а траје око 30 минута.Опера Снежана