Симфонијски оркестар Симфонијета и џез формација Софија из Бугарске

Симфонијета Софија наследник је Бугарског камерног оркестра, који су 1972. године основали чувени виолинисти Дина Шнајдерман и Емил Камиларов. Током година, првобитни ансамбл се увећавао, мењао и 2003. године постао Симфонијета Софија. Од њеног оснивања Симфонијетом Софија диригује Свилен Симеонов.

Захваљући изврсним извођачким квалитетима и иновативним праксама, за Симфонијету Софија може се поносно рећи да је национални оркестар, чувен широм Бугарске, достојан поређења са другим славним националним ансамблима. Изузетно успешна у промовисању класичне музике, као и мешавине популарних жанрова, Симфонијета Софија је досад представила читав низ разноврсних и необичних пројеката као што су едукативни концерти популарне музике за децу, концерти посвећени младим неафирмисаним уметницима, забавни програми, концерти филмске и позоришне музике, опере, оперете и мјузикли, изведени како у концертним и позоришним салама, тако и на отвореним сценама.

Поред тога, Симфонијета Софија активно гостује на телевизији, радију, те делује као академски оркестар. Бројним наступима у земљи и широм Европе, Азије и САД, овај ансамбл је стекао интернационални углед и поштовање због свог високог професионализма, а набројати све реномиране солисте, диригенте и институције са којима је Симфонијета Софија сарађивала није нимало лак задатак.

Изводећи композиције барокних, класичних и савремених композитора, са посебном пажњом усмереном на премијерна извођења дела бугарских и иностраних композитора, као и на импровизацију спојену са електронском, џез и етно музиком, Симфонијета Софија је истински културни амбасадор Бугарске.simfonieta-sofia

Симфонијски оркестар СимфонијетаМаестро Свилен Симеонов је један од најистакнутијих бугарских диригената, међународног угледа, од стране музичке критике хваљен због своје сценичности, снаге музичког израза и наклоности према публици. Рођен је у Бугарској, где је и студирао кларинет и дириговање. На Државној музичкој академији "проф. Панчо Владигеров" у Софији дипломирао је кларинет у класи професора Саве Димитрова. Дириговање је дипломирао на Академији за музичку, плесну и ликовну уметност у Пловдиву и специјализирао у Бечу код професора Салвадора Мас Кондеа.

Симеонов је и посвећени музички педагог. Подучавао је дириговање у Бугарској, Јужној Кореји, Грчкој, Вијетнаму, Италији и САД. Често је предавач на мајсторским курсевима на фестивалима широм света. Маестро Симеонов је добитник бројних признања за уметнички рад, међу којима се истичу награда Музички уметник године (1999) коју додељује Бугарски национални радио, затим награде Кристална лира (2001) и Златна лира (2007), које му је доделио Савез бугарских музичара и плесача.

Свилен Симеонов је сарађивао са многим познатим солистима, оркестрима и наступао у многим престижним салама широм Европе, Азије и Америке. Од 1994. године, маестро Симеонов је музички директор и шеф-диригент оркестра "Амадеус" из Софије, а 2001. године постаје главни диригент Видинског државног симфонијског оркестра. Такође је гостујући диригент Штраусовог фестивалског оркестра, Бечког оперетског подијума и оперске трупе Европски лирски театар.

Са његовим ангажовањем на месту шефа-диригента Симфонијете Софија, овај ансамбл постао је је један од најтраженијих бугарских оркестара.svilen-simeonov

Свилен СимеоновВиолинисткиња Ралица Петкова је 2011. године дипломирала виолину на Државној музичкој академији "проф. Панчо Владигеров" у Софији, у класи проф. Верке Стефанове. На истој институцији наредне године стиче мастер диплому као студент Галине Коичеве, концертмајстора Бугарског националног радио оркестра.

Годину дана касније, специјализирала је виолину у класи проф. Марија Хосена на Новом бугарском универзитету у Софији. Петкова је похађала мајсторске курсеве виолине бројних еминентних музичких педагога у Бугарској и иностранству.

Ралица Петкова често наступа као солиста Симфонијете Софија и Видинског државног симфонијског оркестра, а наступала је солистички и са Симфонијским оркестрима Враце и Плевена, камерним оркестром Орфеј, оркестром Амадеус из Софије.

Од 2008. године запослена је као прва виолина и заменик концертмајстора Симфонијете Софија. Петкова је свирала у познатим концертним здањима као што су сала Берлинске филхармоније, Златна сала бечког Музикферајна, Тонхале у Цириху, Палата каталонске музике у Барселони, Викторија хол у Женеви, и многе друге широм света.

Објавила је ЦД са виолинским сонатама Сезара Франка и Јоханес Брамса. На позив проф. Марија Хосена, Ралица Петкова је 2019. године била асистент на мајсторском курусу виолине при Летњој музичкој академији Орфеј у Бечу.svilen-simeonov

Ралица Свиленова Петкова, ауторска права фотографије: Данчо-Рушев Јино